Vinden
post image

Bostadsbolaget väljer Vinden - boende får digitalt förråd

När Bostadsbolaget skulle producera fler bostäder genom att bygga om vindsutrymmen fanns ingen optimal lösning för hyresgästerna i på Södra Allégatan i Göteborg som inte kunde ha kvar sina förvarade saker i vindsförråden under renoveringen. Men efter en del huvudbry kom Vinden till undsättning. – Projektet låg precis i linje med våra visioner om att skapa nya bostäder med hjälp av smartare förvaring, säger Stefan Ekström, operativ chef på Vinden.

Det var i höstas som Bostadsbolaget beslutade att genomföra en omfattande vindsrenovering i fastigheten Generalen som ligger i stadsdelen Haga i Göteborg. Eftersom de boende hade sina saker förvarade på vinden innebar renoveringen att man blev tvungen att hitta en ny förvaringslösning för hyresgästerna – något som visade sig vara lättare sagt än gjort. De boende erbjöds förvisso en alternativ förvaring hos Göteborgs Lastbilscentral i Gårdsten, men invändningen blev den begränsade tillgången till de förvarade sakerna. För att lösa situationen för både Bostadsbolaget och hyresgästerna kunde Vinden erbjuda ett betydligt smartare alternativ. – Vindens tjänster är unika i avseendet att vi sköter hela förvaringsprocessen ”on demand”. Även om våra förråd ligger en bit utanför innerstan får de boende total kontroll över sina förvarade saker och kan enkelt begära hem det de behöver för stunden, direkt i vår app. I och med att alla förvarade objekt fotograferas samt registreras digitalt, upplever våra kunder dessutom att de får bättre översikt än när prylarna förvaras i traditionella förråd på vinden eller i källaren, säger Vindens operativa chef, Stefan Ekström. 

Trenden är tydlig. För att lösa bostadsbristen och kunna erbjuda fler bostäder väljer många fastighetsägare att bygga om, isolera och inreda befintliga förrådsutrymmen till lägenheter. Ett hinder för att bygga om förvaringsutrymmen till bostäder är rådande byggregler med krav på att förråd ska finnas anslutna till fastigheterna. Enligt Stefan Ekström är Vinden en ypperlig lösning för att komma runt problemet: – Trots att våra tempererade förråd finns en bit utanför stan är de minst lika tillgängliga som förråden i källaren eller på vinden. I vår app kan personer hämta det de behöver för stunden utan att ens lämna lägenheten. De får bättre uppsikt över grejerna och slipper gräva runt i trånga förvaringsutrymmen för att hitta rätt saker. I min mening är Vindens förvaring i allra högsta grad “ansluten till fastigheten”, säger Stefan.

test

Att göra plats för människor istället för förvarade prylar som sällan används är nödvändigt om vi ska lösa den rådande bristen på bostäder. Vinden skapar mer utrymme för fler människor. Stefan Ekström fortsätter: – Vi driver på och uppmuntrar ombyggnationer av förråd i innerstan för att skapa fler bostäder. Det är just sådana här projekt som behövs för att råda bot på bostadsbristen och där fyller Vinden en ovärderlig funktion. Att frigöra ytor från saker som sällan används innebär mer plats människor, säger Stefan som också har räknat på ungefär hur mycket förvaringsutrymme som potentiellt kan byggas om: – Enligt mina uppskattningar finns cirka 4,5 miljoner m² som skulle kunna bli bostäder bara i Göteborg och Stockholm. Med en genomsnittlig boyta på 57 m² motsvarar detta 77 000 lägenheter, avslutar han.

Läs vidare