Vinden
Par beställer upphämtning och magasinering av sina flyttlådor via en app

Kaos i förrådet? 12 tips för smartare förvaring

Här delar vi på Vinden med oss av våra 12 bästa tips på smart förvaring, för att hjälpa dig att spara tid och energi till roligare saker än att riva och slita bland lådor och prylar i ditt förråd.  

Hur kunde det gå så här långt? En fråga som många ställer sig när de öppnar dörren till förrådet. Det som började med ordning och reda har med tiden förvandlats till totalt kaos och du vet inte längre vilken låda som innehåller vad. Du ställs inför ett val. Att börja leta, rensa och sortera alla grejer, eller bara stänga dörren, låtsas som det regnar och skjuta upp problemet som växer sig allt större. Tänk om du bara hade gjort rätt från början…

Det är inte alltid lätt att förvara sina tillhörigheter på ett bra sätt, framför allt inte när ytan är liten och tiden är knapp. Men som tur är finns flera smarta knep att ta till. Här delar vi på Vinden med oss av våra 12 bästa förvaringstips, för att du ska kunna ägna din tid till roligare saker än att riva och slita bland lådor och prylar i förrådet.

Ett av de vanligaste misstagen som görs i förråd är att stapla saker på varandra. En kartong på en annan, och sedan en påse på det. Plötsligt har man en hafsig hög med grejer framför sig, snarare än ett organiserat förråd. Visst gick det fort att röja undan, men desto mer elände blir det senare.

Genom att spika upp några hyllor på och längs med förrådets väggar skapar du en överskådlig struktur där du enkelt hittar och kommer åt det du behöver. Det blir dessutom busenkelt att hålla ordning och reda i förrådet på längre sikt.

Har du någon gång rivit upp en hel garderob, fast besluten om att ta reda på vad din gamla klasskamrat egentligen skrev i din studentmössa? Eller för att hitta något gammalt klädesplagg som du inte använt på flera år? Då kan du troligen också relatera till känslan av att livet spelar dig ett spratt när du slutligen hittar det du söker, längst ner i den sista lådan du öppnar. 

Sluta leta i onödan! Genom att kategorisera dina tillhörigheter innan de packas ner i kartonger minimerar du risken för tidskrävande och frustrerande rotande. Välj kategorier baserat på exempelvis årtal, säsong eller aktivitet för att smidigt plocka fram rätt låda när behovet uppstår. Märk kartongerna och få en tydlig överblick över ditt förråd!

Tjej markerar vad en flyttlåda innehåller med en spritpenna

Tips

Genom att märka sakerna med QR-koder möjliggör du en dynamisk kategorisering som är enkel att uppdatera, samt tydlig överblick i mobilen.

Det kan tyckas självklart att inte blockera vägen fram i ditt förråd, så att du kommer åt det som placerats längst in utan att behöva lyfta ut andra saker först. Men det är som bekant inte alltid vi gör det självklara. När du har kånkat på något tungt lockar det att dumpa det på första bästa plats. Och nästa gång du besöker förrådet behöver du därmed lägga extra tid och kraft på att lyfta undan sådant som ligger i vägen. 

Motstå frestelsen att göra det så enkelt som möjligt i stunden och försök tänka ett steg längre varje gång du lämnar eller hämtar saker i ditt förråd. Detta kommer garanterat att bespara dig både frustration och bittert mumlande under dina framtida förrådsbesök.

Förvaring är helt meningslöst om dina saker inte skyddas på rätt sätt. Sakerna kan bli malätna, fuktskadade eller på annat sätt förstörda. Det är verkligen ingen kul känsla att plocka fram en låda med fotoalbum och upptäcka att alla minnen har blivit fullständigt fördärvade.

Om du vill vara säker på att detta inte händer dig så behöver du se till att dina saker är ordentligt skyddade. Plombera lådor som innehåller känsligt material, placera kartonger en bit upp från golvet, och gör regelbundna kontroller i förrådet för att se om vatten eller ohyra har tagit sig in.

Visst är det enkelt att slänga upp en kruka eller skål direkt på hyllan i förrådet? Eller att fylla en IKEA-kasse med kläder tillsammans med bestick som inte används, samt några gamla tv-spel, för att sedan knuffa in kassen på första bästa plats? 

Nöj dig inte med bekvämlighet idag som ställer till det imorgon! Stabila lådor håller damm och smuts borta samtidigt som de tillåter dig att kategorisera och strukturera ordentligt. De är dessutom mycket enklare att ställa in och flytta runt på ett säkert sätt. 

Tips

Använd transparenta lådor. På så sätt hittar du det du är på jakt efter betydligt snabbare.

En del saker har du i förrådet året runt, medan annat är säsongsberoende. Vinterdäck och sommardäck till bilen är ett bra exempel. Likaså jackor, skor och andra säsongsberoende kläder. Skidor och rullskridskor ska enkelt kunna bytas ut i takt med att väder och årstider ändras. Det finns med andra ord stora fördelar med att optimera förrådet för olika säsonger.

Även här handlar det om att kategorisera. Vinter/snö, sommar/bad, höst/regn… ja, du förstår. Genom att kategorisera gör du det enklare att hitta de prylar som byts ut säsongsvis. Flödet in och ut vid säsongsskiften blir smidigt och ditt förrådsutrymme utnyttjas på bästa sätt. Snyggt!

Oavsett hur skicklig du är på förvaring så förblir du mänsklig. Det betyder att du kan glömma saker som finns i förrådet. Den kategorin som kändes rimlig när du skrev den för ett par år sedan är plötsligt inte lika självklar. Vad menade du egentligen med “Kul grejer” och vad innehåller egentligen lådan från “2014”?

Lyckligtvis har vi idag teknik som kommer till undsättning när våra hjärnor behöver det. Fotografera dina saker innan du lägger undan dem. Bilderna kan du sedan spara på din dator eller på ett USB-minne som du smidigt kommer åt när ditt minne sviker. 

Överkurs: Du kan även koppla bilderna till den smarta QR-märkningen som vi tidigare tipsade om för att få en ännu mer dynamisk kategorisering!

Om du är helt ärlig mot dig själv har du nog en del saker i förrådet som du aldrig någonsin kommer att få användning för igen. En otymplig bokhylla som föregående hyresgäst lämnade kvar, kläder som du tänkte lämna in till lagning, eller en trave böcker som inte kommer att läsas igen. Varför slösa ditt utrymme på något som bara ligger där i väntan på att möta sitt öde utan dig?

Gå regelbundet igenom dina förvaringsutrymmen och gör dig av med saker som du inte kommer att använda mer. En del kan du säkerligen sälja och därmed tjäna en slant. Annat kanske är bättre att skänka bort till en second hand-butik, eller till och med lämna bort till återvinningscentralen. Hamstra inte på onödiga saker!

Om du behöver lägga undan värdefulla saker, såsom sportutrustning, musikinstrument eller designmöbler, så är du troligtvis extra mån om säkerheten. Skulle förrådet utsättas för brand, vattenskada eller inbrott kan man i en handvändning bli av med saker värda tusentals kronor eller mer. 

Givetvis bör du alltid se till att lagra värdefulla saker på en så säker plats som möjligt, men tyvärr räcker detta inte alltid som garanti. Därför bör du i din hemförsäkring inkludera skydd för magasinering, så att du kan känna dig trygg även om olyckan skulle vara framme.

Precis som med kontor, verkstäder och bilar, kan man dela på förvaringsutrymmen för att minimera kostnader och onödiga ytor. Sharing is caring!

Istället för att bunkra upp ditt garage eller din vind kan du idag hyra förråd och lagra dina saker någon annanstans, som till exempel på förrådshotell. På så vis undkommer du ett rörigt hem och frigör istället en massa yta för sådant som faktiskt kommer till användning. Ofta är säkerheten i dessa förråd hög, vilket innebär att du kan känna dig tryggare med att dina saker skyddas dygnet runt från fuktskador, brand och inbrott.

Det finns mycket att tänka på när man flyttar och det är lätt att glömma bort de saker som har legat undangömda i förrådet ett tag. Får de plats i din nya bostad? Flyttar du dessutom ihop med någon så har ni kanske två smockfulla förråd som behöver rymmas i det nya hemmet.

Oavsett om förrådsutrymmet i ditt nya hem är större eller mindre så måste du se över vad som ska följa med i flytten. Börja planera och organisera i god tid för en så stressfri flytt som möjligt.

Mycket av det vi har nämnt i denna lista handlar om sunt förnuft, men av olika anledningar är de saker som ofta glöms bort eller bortprioriteras. Det kan bero på tidsbrist, att man inte orkar ta tag i sina förrådsutrymmen, eller att man helt enkelt tycker att det är tråkigt och helst önskar att någon annan ska lösa det åt en. Och vet du vad, den önskan kan gå i uppfyllelse.

Genom att hyra förvaring hos Vinden bockar du av alla punkter på bara några minuter - enbart genom några snabba klick på mobilen.

Du slipper hyra förråd med allt vad det innebär med tunga lyft och transport. Vi hämtar, fotar, förvarar och kör tillbaka dina grejer vid behov. Du får en dynamisk katalog med bilder på dina saker i mobilen och kan när som helst beställa hem specifika föremål. Om du skulle inse att du inte längre behöver de saker som du har förvarade hos oss så hjälper vi dig dessutom att sälja, slänga eller skänka bort dem.

Unna dig själv smartare förvaring. Läs mer på vinden.com!

Läs vidare